Brug plastik med omtanke

Oprettet d.

Brug plastik med omtanke

Plastik fra husholdningen udgør 27% af den samlede mænge plastikaffald i Europa. Og i danske husholdninger og virksomheder produceres der ca. 340.000 tons plastikaffald årligt. Desværre er plastik fra husholdningen, selvom den sorteres, svær at genanvende fordi denne plastik består af mange forskellige typer plast, som ofte er forurenet af eksempelvis madrester og andre materialer der ikke er lavet af plast. Det er derfor svært at indsamle plastik i god nok kvalitet til at det kan genanvendes og derfor ender støstedelen af vores plastikaffald med at gå til forbrændning. Der genanvendes kun omkring 36% af plastikaffaldet fra danske husholdninger og virksomheder.

Nogle plastikprodukter er bedre end andre. Og nogle plastikprodukter bruger vi alt for mange af. Vi skal bruge plastik klogere og smartere og kun der, hvor der ikke er bedre alternativer.” (2018:43)

Vi har for vane at lave mange daglige engangsbrug særligt i køkkenet og omkring madpakken (madindpakning, fryseposer, husholdningsfilm osv.) I husholdningen findes der allerede mange gode genanvendelige og bæredygtige alternativer, hvor du kan spare store mængder plastik, ved at undgå daglig brug af fryseposer og husholdningsfilm.

Vidste du at f.eks. bee wraps er genanvendelige og idéelle til madindpakning, både i madpakken, men også i køkkenet, hvor du kan bruge bee wraps til indpakning af mad og dækning af skåle. Du kan også folde dine bee wraps til poser ved hjælp af dine hænders varme. Bee wraps har derfor mange anvendelsesmuligheder i køkkenet. De holder i op til et år og kan derefter komposteres eller genopfriskes, så de holdere længere.

 

Kilde: Miljø- og fødevareministeriet (2018). Plastik uden spild - Regeringens plastikhandlingsplan